Každý predajca svojho auta má jediný sen – predať auto tak dobre, aby cena odzrkadľovala jeho skutočný stav a možno ešte aj trošku vyššie. Na druhej strane, kupujúci chcú kúpiť auto s prehľadnou servisnou históriou, bez skrytých závad a samozrejme, že za dobrú cenu.

Kupci ojazdených áut majú o skrytých úskaliach ojazdených áut čím ďalej tým viac vedomostí. Predaj auta cez autobazár je nielen rýchlejší, ale aj pohodlnejší než priamy predaj od majiteľa k majiteľovi. ALE. Je to však služba, ktorú musí predávajúci zaplatiť, preto by sa mal vyhnúť oblúkom najčastejším chybám, ktoré sa pri predaji auta cez autobazár stávajú. Tu je pár praktických tipov, ktoré sa vám môžu zísť.

Mnohí majitelia, ktorí auto dlhodobo zanedbávali a pravidelne neservisovali, chcú svoje vozidlo zaatraktívniť doslova z večera do rána. Myslia si, že jednorazová oprava a kontrola vozidla pred predajom funguje ako čarovný prútik, ktorý premení ich vozidlo zázrakom na predajný hit. Bez šance. V praxi to jednoducho nefunguje.

Fotky sú „gro“ a práve to, čo cez autobazár vozidlo predáva. Mnohí majitelia vozidla predaju auta nevenujú príliš veľa pozornosti. To v praxi znamená, že si nedajú takmer žiadnu námahu s prípravou predajného inzerátu, najmä s fotografiami vozidla (fotky vozidla sú často tmavé a rozmazané). No práve fotografie predávajú. Nepotrebujete žiaden ultra drahý fotoaparát. Stačí vám aj váš mobilný telefón. Dajte si však záležať na tom, aby boli fotky kvalitné, nerozmazané a zreteľné.

Špinavé auto môže naznačovať kupujúcemu, že majiteľ podcenil starostlivosť o svojho štvorkolesového tátoša. Alebo že ho dokonca ani neservisoval. Možno je opak pravdou. No ako presvedčíte niekoho, kto si myslí, že ak je vozidlo zanedbávané z hľadiska čistoty, nebude mať aj technické nedostatky?

Predajca auta musí pred predajom dôkladne umyť karosériu a vyčistiť interiér vrátane batožinového priestoru. Motor by nemal vydávať žiadne nežiaduce zvuky. Farebne odlišný lak môže indikovať predošlú škodovú udalosť. A hneď pri skúšobnej jazde môže kupujúceho  odradiť aj zničené tesnenie vo dverách.

Viaceré inzertné portály na predaj áut ponúkajú možnosť navoliť si vozidlo podľa počtu najazdených kilometrov, značky, výkonu motoravýbavy. Tým sa môžete inšpirovať. Tak získate informácie o najvyšších aj najnižších cenách. Prečo sú v tých istých modeloch také markantné cenové rozdiely? Práve preto, že každé vozidlo má iný počet najazdených kilometrov, inú výbavu, či rôzny počet majiteľov. Takéto parametre dokážu aj pri rovnakom type vozidla predajnú cenu výrazne navýšiť, alebo znížiť.

  • vozidlá top svetových značiek (Mercedes-Benz, BMW, Audi)
  • automatická prevodovka a hliníkové disky
  • náležite vedená servisná knižka s kompletnou históriou vozidla
  • zabezpečenie proti krádeži a nezávislé kúrenie

  • vozidlo, ktoré predáva fajčiar alebo má poškodený interiér
  • havarovaný automobil (problémom sú už aj malé škrabance)
  • vozidlo iba v základnej výbave
  • vysoký počet najazdených kilometrov
  • neštandardná farba vozidla
  • veľké množstvo predchádzajúcich majiteľov vozidla
  • chýbajúca alebo neúplná servisná knižka
  • extravagantné nálepky či vzory

Ponuku s inzerátom na predaj auta môžete pokojne zavesiť aj na niekoľko web stránok súčasne. Ako zahviezdiť medzi ostatnými ponukami? Odfoťte svoje auto z každého uhlu, popíšte všetky jeho výhody a výbavu vrátane údajov z technického preukazu.

 Jednu reprezentatívnu fotografiu uložte ako hlavnú. Ak má vozidlo viditeľnú vadu, odfoťte ju a tiež o nej napíšte. Ku predaju vozidla si pripravte všetky doklady od vozidla  (veľký a malý technický preukaz, osvedčenie o emisnej a technickej kontrole, doklady k fóliám alebo ťažnému zariadeniu, servisnú knižku a kľúče nielen od auta, ale aj zabezpečovacích mechanizmov) a kúpno-predajnú zmluvu.

Vyjednávanie je dôležitou súčasťou predaja vozidla. Ak je ponuka nižšia, ako ste očakávali, nebojte sa predložiť protinávrh. Ak ste narazili na motivovaného kupujúceho, dosiahnutie kompromisu by malo byť jednoduché. Alebo sa obráťte na našich autobazárových expertov a tí vám s predajom pomôžu alebo vás správne nasmerujú.

Neveríte? Vyskúšajte.

Prihlásiť sa

Registrovať

Obnovenie hesla

Zadajte svoje používateľské meno alebo e-mailovú adresu, e-mailom dostanete odkaz na vytvorenie nového hesla.