Súkromná inzercia nehnuteľnosti alebo realitná kancelária?
Kúpa či predaj bytu patria k najväčším finančným transakciám v našom živote. Predaj bytu či domu si vyžaduje veľa času, administratívy, energie aj skúseností. Ak nechcete predávať svoje nehnuteľnosti cez realitnú kanceláriu, ale vo vlastnej réžii, mali by ste vedieť, na čo si dať pozor.
Počas kúpno-predajného procesu môžu vzniknúť aj komplikácie, s ktorými si bez potrebných skúseností poradíte len veľmi ťažko. Zvládnem to iba s realitkou alebo aj bez nej? Ak sa chcete vyhnúť plateniu provízie realitke, a tak ušetriť, čítajte ďalej. Poradíme vám ako nehnuteľnosť správne nafotiť, odprezentovať na online bazárových portáloch, pripraviť zmluvné podmienky až po okamih finálneho predaja.

Nepodceňte výber realitky
Na trhu nájdeme veľa realitných kancelárií. Trh je neprehľadný, a preto je veľmi ťažké dopredu zistiť, ktorá realitná kancelária je pre predávajúceho garanciou spoľahlivého servisu. To v praxi znamená ošetrenie aj takých zmluvných podmienok v kúpnopredajnej zmluve, aby predávajúci pri prípadných problémoch vedel z takejto zmluvy odstúpiť.

Okrem realitky a online bazárov je tu ešte tretia možnosť
V posledných rokoch pribudli aj webstránky (Bezmaklérov.sk), ktoré zverejňujú inzeráty od klientov, ktorí predtým predávali nehnuteľnosť prostredníctvom realitnej kancelárie alebo cez online bazáre nehnuteľností. Ich výhodou je poplatok za službu, ktorý predstavuje len zlomok ceny oproti províziám, ktoré si pýtajú realitné kancelárie (tie sa môžu vyšplhať aj na niekoľko tisíc eur). Tieto web stránky pritom poskytujú takmer plný servis – s výnimkou realizácie obhliadok nehnuteľností. Tie realizuje predávajúci prostredníctvom kalendára po prihlásení sa na portál. Predávajúci však získava odborné poradenstvo vrátane vysporiadania majetkov.

Realitka je super v mnohých aspektoch, ale… je tu jedno „ale“
Plusom realitného makléra je detailná a profesionálna príprava propagácie nielen na sociálnych sieťach, ale najmä na overených realitných portáloch. Poradí vám ako pripraviť dom či byt na obhliadku. On sám má dostatok času aj na prípravu a realizáciu obhliadok. Klientovi vie zabezpečiť predaj či kúpu v súlade s právnym postupom (príprava potrebných zmlúv) aj poradenstvom v oblasti úverov alebo hypoték. Využitie služieb realitnej kancelárie má jedno „ale“ – každá služba má svoju cenu. Výnimkou nie sú ani realitné kancelárie.

Predajom cez realitku si kúpite čas
Predaj nehnuteľnosti v réžii realitnej kancelárie nastane oveľa rýchlejšie ako vo vlastnej réžii práve tým, že si za províziu „kúpite svoj vlastný čas“. 

Využiť realitku alebo si mám predať nehnuteľnosť sám?

Cieľ je pri obidvoch alternatívach identický. Rozdielna je iba cesta, ktorá vás k tomuto cieľu dovedie. Cestu, ktorú vám ponúka online bazár nehnuteľností vás bez zbytočných stretnutí s maklérmi, stresov a so správnymi právnymi krokmi určite dovedie do cieľa.

Pútavý inzerát = Polovica úspechu
Odfláknuté fotografie sú „garanciou“ ignorácie potenciálnych záujemcov nehnuteľností. Fotografie a popis nehnuteľnosti preto netreba zanedbávať. Dokonalý inzerát „predá“ byt či dom rýchlejšie a za lepšiu cenu.

Náš tip: Ak poznáte známeho či profesionálneho fotografa, určite ho oslovte – profesionálne fotografie zvyšujú kredibilitu aj vizibilitu inzerátu. 

Popis inzerátu by mal obsahovať kvetnatý opis vašej nehnuteľnosti – v zmysle benefitov, ktoré vám nehnuteľnosť za tie roky priniesla:

  • Na ktorú svetovú stranu je orientovaná?
  • Aká je v lokalite občianska vybavenosť?
  • Je vhodný pre rodiny s deťmi?
  • Bol útulným domovom aj pre psíka?


Obhliadky nehnuteľnosti sú druhou polovicou úspešného predaja
Ak nevyužijete služby realitky, je na vás ako obhliadku nehnuteľnosti a jej kladné stránky odprezentujete. Na obhliadky sa pripravte najmä v poobedných a večerných hodinách. A nehnuteľnosť nezabudnite „pripraviť!“

Ako „pripraviť“ dom alebo byt na predaj?
Ako vytrieskať z ceny čo najviac? Doprajte svojej nehnuteľnosti opravu drobných nedostatkov. Tak nevyrazia dych záujemcom už pri prvej návšteve. Čerstvá maľovka, opravené nedostatky či umyté okná je len zlomok toho, ako môže celkový dojem z domu alebo bytu potenciál predaja očividne zlepšiť. Dojem „špiny“ vzbudzujú aj zbytočnosti, ktorých by ste sa mali pred obhliadkou nehnuteľnosti určite zbaviť. Vrátane osobných vecí, akým sú napríklad rodinné fotografie.

Všetky nedostatky treba budúcemu majiteľovi jasne objasniť. Inak si koledujete o poriadny problém. Na Slovensku ide v tomto prípade o trestný čin a záujemca má v tomto prípade právo od kúpnopredajnej zmluvy odstúpiť. „Pripraviť“ dom alebo byt na predaj nemusíte vtedy, ak predávate holobyt. Pri holobyte si však dajte pozor, aby ste správne určili predajnú cenu.

Ako určiť cenu domu alebo bytu?
Tendenciou predávajúcich je svoje nehnuteľnosti nadhodnocovať viac, ako by sa patrilo. To však môže mať vplyv aj na dopyt. Na začiatku predaja netreba cenu stanovovať neprimerane vysoko (v porovnaní s inými nehnuteľnosťami v danej lokalite). Dôvod je jednoduchý: ak sa vám nepodarí byt predať a cenu budete neskôr znižovať, u ľudí to môže vzbudiť pocit, že s vašou nehnuteľnosťou niečo nie je v poriadku. Mrknite na realitné či bazárové online portály. Tam nájdete približne rovnaké byty aj domy vo vašej lokalite. A cenový prieskum máte hotový. 

V pôvodnom stave alebo po prerábke?
Má váš byt či dom vymenené elektrické rozvody? Prerobenú kúpeľňu? Podlahy sú pôvodne? Okná plastové? Bytovka zateplená? Vchod prešiel rekonštrukciou? Toto všetko treba detailne zvážiť a zahrnúť do ceny.

Čo treba vybaviť pri predaji bytu alebo domu?
Pri predaji nehnuteľnosti cez inzerát treba zabezpečiť nasledovné právne náležitosti:

  • Notársky overená kúpnopredajná zmluva – Kúpnopredajná zmluva musí obsahovať
    spôsob platenia, dátum odovzdania nehnuteľnosti, informáciu, že kupujúci sa so
    stavom nehnuteľnosti oboznámil a stanovisko, že byt kupuje a pristupuje k zmluve so
    správcom bytového domu. Po spísaní zmluvy nasleduje návšteva notára spolu s
    budúcim majiteľom.
  • Prepis vlastníckych práv na katastri – treba doložiť sprievodný list ku
    kúpnopredajnej zmluve a potvrdenie o bezdlžnosti.
  • Odovzdanie bytu novému majiteľovi – spísanie protokolu o odovzdaní bytu
    (odpísanie čísla a stavu meračov) spolu s odovzdaním kľúčov novému majiteľovi.
  • Prepísanie odoberateľa energií – po tom, čo sa predávajúci z odberu energií odhlási,
    hneď na to sa prihlási na odber energií kupujúci.

Prihlásiť sa

Registrovať

Obnovenie hesla

Zadajte svoje používateľské meno alebo e-mailovú adresu, e-mailom dostanete odkaz na vytvorenie nového hesla.