Podvodníci na online bazároch – Nenechajte sa nachytať!

Na online bazároch nakupuje aj predáva veľké množstvo ľudí. No online bazár je aj priestor, kde nedočkavo čakajú podvodníci, aby si vytipovali svoju „obeť“ a dostali sa k jej účtom. Ich praktiky sú stále sofistikovanejšie a ich aktivita stúpa ešte viac počas predsviatočného obdobia. Pri inzerátoch zvyčajne uvádzame telefónne číslo alebo e-mailovú adresu. A tam sa celý ten podvod začína. Ako slovenským podvodníkom na online bazároch prejsť cez rozum? Toto je 5 najčastejších varovných signálov v inzerátoch, pri ktorých by ste mali byť na pozore. 

  1. Pošlite peniaze, ja vybavím kuriéra

Na mobile vám cinkne sms alebo oznámenie o prijatej emailovej správe, či je ešte inzerát aktuálny. Potom príde správa so zvláštnym textom, na ktorý naletia stovky ľudí. Pod pseudonymom a e-mailovou adresou, ktorá niekedy vyzerá ako náhodne vygenerované slovo sa v správe zvyčajne píše o ponuke kuriéra a o tom, že peniaze dostanete vopred. Dotyčný tvrdí, že za doručenie zaplatí on. Správa môže vyzerať dokonca aj celkom dôveryhodne. Mnohí podvodníci k správe priložia screenshot návodu zo stránky doručovacej služby.

  1. Ich slovenčina je výborná

Dejiskom podvodov nie sú už len najnavštevovanejšie online bazáre, ale aj trhovisko na sociálnej sieti Facebook či nové platformy na predaj napríklad nábytku či oblečenia. Pokus o nekalý podvod je v súčasnosti čoraz náročnejšie odhaliť. Podvodníci používajú veľmi dobrú slovenčinu bez gramatických chýb. Dokonca už nepoužívajú ani striedavo mužský a ženský rod. Za tým všetkým je využívanie strojového prekladu, prekladateľských služieb či spolupráca viacerých slovensko-zahraničných skupín.

Keď vás podvodníci oslovia cez e-mail, sms-ku, Facebook alebo WhatsApp (aj s fotkou), zvyknú sa dôveryhodne vypytovať na stav tovaru alebo či je tovar ešte dostupný. Svoju dôveryhodnosť následne vystupňujú akceptáciou ceny s tým, že za tovar zaplatia vopred a na svoje náklady pošlú kuriéra.

  1. Pod menom doktora, s váženým titulom, aj pod záštitou inštitúcie

Podvodníci prejavia záujem o váš tovar pod menom dôveryhodnej osoby, ako je napríklad doktor či právnik. V e-maili alebo sms správe sa podvodníci podpisujú váženým titulom, menom a niekedy nemajú problém pridať ani názov svojej (aj existujúcej) inštitúcie či adresu. Ich požiadavkou je jediná vec – chcú vaše osobné údaje. Cieľom ich navodenia dôveryhodnosti je znížiť obavy predávajúcich.

  1. Podvodníci pracujú cez pochybný phishingový link

Podvodníci na online bazároch vystupujú ako kupujúci a snažia sa získať informácie o platobných kartách inzerujúcich ľudí pod zámienkou nákupu tovaru. Aby vzbudili dojem dôvery, prezentujú sa menom a logom dopravných spoločností. Predávajúci dostanú od podvodníka odkaz na webovú stránku, ktorá je vizuálnou napodobeninou spoločnosti. Na tejto podvodnej phishingovej webovej stránke žiadajú o vyplnenie údajov z platobnej karty.  

  1. Čo robiť, ak zistíte, že vám financie odišli z bankového účtu?

Ihneď kontaktovať infolinku vašej banky. Tá vám zablokuje bankový účet. Niekedy možno transakcie zastaviť včas. Následne podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Ak sa chcete nepríjemnostiam s bankou aj políciou vyhnúť, nikdy neposielajte údaje z vašej platobnej karty neznámej osobe. Každý email, ktorý vás chce „upokojiť“ tým, že k vám príde kuriér a nemusíte sa o nič starať, patrí podvodníkovi alebo skupine viacerých podvodníkov.

BONUSOVÝ TIP: Nastavte si nižšie denné limity na bankomatových kartách aj push notifikácie v aplikácii. Týmto spôsobom možno aspoň sčasti znížiť finančnú stratu pri nechcenom úniku údajov z vašej bankomatovej karty. Ďalším tipom je nezverejňovať bezpečnostný kód na aktiváciu služby Apple Pay alebo Google Pay

Ak ste už svoje platobné údaje (číslo karty, dátum expirácie, CVV kód) podvodníkovi prezradili, bankomatovú kartu si viete rýchlo zablokovať aj v mobilnej aplikácii danej banky, cez chatbota danej banky či telefonicky na bezplatnom čísle vašej banky.

Prihlásiť sa

Registrovať

Obnovenie hesla

Zadajte svoje používateľské meno alebo e-mailovú adresu, e-mailom dostanete odkaz na vytvorenie nového hesla.