Možno máte v skrini oblečenie, ktorého sa potrebujete zbaviť. Možno sa vám už nehodí alebo ste zmenili svoj životný štýl. Mnohí z nás po zime rieši aj pár kíl navyše, preto je nutná výmena šatníka. To staré oblečenie vám jednoducho už nie je dobré a prišiel čas sa s ním rozlúčiť. Nech už máte dôvod akýkoľvek, odhalíme vám niekoľko spôsobov, ako sa zbaviť oblečenia, ktoré už nenosíte.

V každom meste sa nájde hneď niekoľko second handov. Nie síce všetky vykupujú nosené oblečenie za peniaze, ale dajte si tú námahu a zistite, ktorý second hand vo vašom meste prijíma použité oblečenie. Niektoré sekáče vám zaplatia ihneď na mieste, iné až po predaji vašich vecí. Stačí ak veci donesiete čisté, vyžehlené a second hand veci prevezme. Podobným štýlom fungujú aj online second handy.

Vhodným spôsobom, ako sa zbaviť oblečenia, je vyvesiť ho na dvore alebo v garáži a nalepiť naň cenovku. Informujte o predaji na dvore napríklad vaše kamarátky či iné mamičky prostredníctvom príspevkov na sociálnych sieťach. Môžete dokonca zorganizovať spoločný predaj so susedmi formou záhradnej párty. Tak prilákate väčší počet ľudí a ešte sa aj zabavíte. Presne ako na grill párty!

Poshmark, eBay, Thredup a Tradesy sú len niektoré zahraničné online web stránky kde môžete predávať oblečenie online. Thredup vám dokonca pošle veľkú prepravnú obálku, takže oblečenie môžete pokojne zabaliť a poslať poštou. Keď spoločnosť rozhodne, čo môže predať, pošle vám „výplatu“ zníženú o náklady na prepravnú tašku. Môžete si ju vyzdvihnúť prostredníctvom služby PayPal alebo darčekovej karty Thredup.

Tradesy funguje rovnako ako Thredup, ale uprednostňuje luxusnejšie módne predmety. Typickým ekvivalentom týchto web stránok na predaj oblečenia na Slovensku je Vinted. Ak však chcete predať oblečenie ihneď a bez zbytočných poplatkov, určite vám odporúčame online bazár oblečenia. Ten je zaručene zadarmo!

Dress for Success je skvelá možnosť, ak ste zmenili povolanie napríklad z právnika na inštruktora pilates. Možno sa rozhodnete, že už nepotrebujete šesť oblekov a postačí vám len jeden, alebo sa vaše veľkosti tak či onak zmenili. Darujte svoje použité profesionálne oblečenie organizácii Dress for Success. Tak sa nenosené šatstvo dostane do rúk napríklad ženám, ktoré nemajú dostatok financií, aby si kúpili nové oblečenie na pracovný pohovor.

Ak nejaká vec nie je v stave, aby sa dala znovu nosiť, kľudne ju môžete „updatnuť“ na handru na čistenie. Bavlnené tričká sa dajú napríklad výborne použiť ako handry na utieranie prachu. A stolík alebo iný nábytok môžete vyleštiť aj pomocou svetra s dierkami.

Na Slovensku existuje aj možnosť vymeniť jeden kúsok oblečenia za iný. V praxi to vyzerá tak, že ak si ľudia doma nazbierajú množstvo nechceného či nepotrebného oblečenia, môžu si ho vzájomne zadarmo vymeniť cez online bazár.

  • Vďaka tomuto spôsobu tak neprídete o financie, ktoré ste do oblečenia investovali.
  • Získate iné výnimočné kúsky oblečenia, ktoré takto dostanú šancu.
  • A niekto bude možno práve vaše oblečenie považovať za úžasné. Tak dostanú aj vaše nenosené kúsky novú príležitosť na život.

Ak vás neoslovil ani jeden z predošlých tipov, oblečenie môžete samozrejme darovať.  Toto sú možnosti, ako darovať svoje oblečenie efektívne:

  • Ak je pre vás nejaké oblečenie výnimočné, ale už ho nechcete nosiť, vždy ho môžete darovať niekomu vo svojom živote.
  •  Ak si trúfate využiť kontajnery na oblečenie (v mnohých mestách už nie sú zelené, ale biele), vaše darované oblečenie „pocestuje“ pravdepodobne do sekáčov, ktoré zisk z predaja venujú ľuďom v hmotnej núdzi (zvyčajne z chudobných krajín sveta).
  •  Alebo oslovte charitu či známych a spýtajte sa, či nepoznajú niekoho v hmotnej núdzi. Aj keď svoje oblečenie už nebudete nosiť, budete hrdí na to, že dostane druhý život. A takýto dobrý skutok sa vám určite vráti raz späť – aj s mimoriadnymi úrokmi!

TOP TIP: Darujte oblečenie cez online bazár oblečenia! Postup inzerovania vášho daru je naozaj jednoduchý a brutálne rýchly. Stačí vám mobil alebo počítač a „je to tam“ – v darčekovom koši pre iných!

Prihlásiť sa

Registrovať

Obnovenie hesla

Zadajte svoje používateľské meno alebo e-mailovú adresu, e-mailom dostanete odkaz na vytvorenie nového hesla.